2013. szeptember 22., vasárnap

Vértes - Várgesztes, Vérteskozma 13

Vérteskozma
Várgesztesen a vár alatt parkoltam le. Innen indultunk vissza lefelé. A főútnál jobbra fordultunk S négyzet jelzésre. Ezen mentünk végig Vérteskozmáig. Várgesztes végén van egy kisebb tér, itt is lehetett volna hagyni a kocsit. Egy döngölt kocsiúton mentünk végig, nagyon szép volt a táj, a nap besütött a levelek között.
Vérteskozma felé
Vérteskozma előtt balra nemrég építették fel a Szent Vendel kápolna helyén az emlékhelyet. 09.28-n fogják felavatni az emlékművet. Szépen megcsinálták. Padok, asztalok vannak le lehet ülni. Még nem volt az emlékműben behelyezve a dombormű. Október 6.-n jártam ott ismét, akkor lefényképeztem a domborművet.


Innen kb 400 méterre kezdődik a falu. Vérteskozma már egy üdülőfalu, talán nincs is állandó lakosa. A falu elején van az 1992-ben épített kitelepítettekre emlékező emlékmű. Majd egy hatalmas fűzfa alatt vezet el az út. Mindkét oldalon szépen felújított házakat láthatunk. 

         

A falu közepén a millenniumi emlékműnél jobbra kanyarodtunk a temlpom felé (kb 50 m-re van az úttól). Nagyon szép a templom, be lehet kukucskálni az ajtón egy lyukon. :)


A főúttal párhuzamosan megyünk tovább egy kaszálón át a temetőhöz. Szépen fel lett újítva a temető. Jobbra lenézve nagyon szép a táj. Egy öreg nénike sétál pirosban a zöld mezőn.:) A temető után visszatérünk a főútra. Itt az út kettéválik. Mi egyenesen megyünk tovább, jobbra megy a főút, ami a Gánti útra vezet. Ez egy kis zsákutca, itt öregebb házakat láthatunk. Elhaladunk a turistaház és egy régi kút mellett, majd elérjük a falu végét. Itt egyenesen lemegyünk egy kis úton kb. 100 métert és elérjük a műutat a Z- jelzést. Itt balra fordulunk. Az utunk feléhez értünk.


 

2 km után kettéágazik az út, mi balra megyünk a S- jelzésen. 1 km után letérünk az aszfaltos útról balra a S- jelzést követve. Ezt követjük, míg elérjük Várgesztes szélét. Itt balra fordulunk, követjük a S- jelzést. Majd elérjük azt a helyet ahol elhagytuk Várgesztes. Innen már csak néhány 500 méter a gépkocsi. Esetleg irány a vár!

Z- és S- jelzés találkozása                           Elértük Várgesztes házait

Túra dátuma: 2013.09.22
Távolság:      13,17 km
Idő:                2:23 perc
Szint:             290 méter
Átlagsebesség: 5,5 km/óra





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése